+31 (0)6 13 86 37 74 info@gewoonbijzonderafscheid.nl

Geen mantelpak en plakje cake

Geen mens is gelijk, ieder mens is gewoon bijzonder. Bijzonder in karakter, in levenservaring, in ambities, in emoties, in denken, in doen, in wensen, in dromen en in herinneringen.

Wiesje Hallewas en Jolanda Roos vormen samen een duo in de uitvaartbranche. In 2016 zijn zij gestart met Gewoon Bijzonder Afscheid, een uitvaartonderneming die het net even anders aanpakt. ‘Op een eigenwijze manier’, zegt Wiesje. ‘We gaan geen uitdaging uit de weg en regelen en organiseren alles tot in de kleinste details.’ Wiesje en Jolanda zoeken naar de rode draad in het leven van jullie geliefde, zodat het afscheid echt aansluit bij het leven dat geleefd is. En dat mag best een beetje anders dan anders. Geen mantelpakjes voor de dames, maar kleding die afgestemd is op het soort uitvaart. Geen standaardkaarten of -kisten waar families uit moeten kiezen, maar eerst een goed gesprek om de wensen te leren kennen. Afgemaakt met een zoektocht naar een passende locatie voor het afscheid, waarbij verder wordt gekeken dan de uitvaartcentra.

 

Verhalen die raken

Wiesje en Jolanda geloven in een verbindende afscheidsceremonie. Een afscheid dat liefdevol, warm en eigen is. Waarin je je geliefde echt herkent en denkt: ja dat is precies zoals hij was! ‘Daarom werken wij heel graag met ceremoniesprekers,’ zegt Jolanda. ‘Die zorgen samen met de familie voor een mooi verhaal dat précies weergeeft wie jullie geliefde was. Zo wordt het een afscheid dat herkenning oproept; waarbij gelachen en ook gehuild mag worden.’

 

Afscheid bij leven

Met elkaar praten over de dood en het afscheid kan lastig zijn. Maar er toch over beginnen kan zorgen voor mooie, intieme gesprekken. Zo kun je samen – bij leven al – nadenken over wat echt belangrijk voor je is. Als je weet dat je binnenkort komt te overlijden, sta je wellicht open voor het samen maken van dierbare en waardevolle herinneringen. Dit kan een diner in een favoriet restaurant, een feest of het opnemen van een film zijn, om ook zelf bij leven afscheid te kunnen nemen.

 

Onvergetelijk en waardevol

Jolanda en Wiesje hebben warme herinneringen aan de uitvaarten die zij hebben mogen organiseren. Een afscheid van een jongetje dat van theater hield, waarbij de gehele uitvaart in een theater werd gehouden. Een uitvaart van een kunstliefhebber tussen de kunstwerken van een tentoonstelling, en een uitvaart van een man die door iedereen omschreven werd als levensgenieter, waarbij werd getoost met een wijn die hij zelf vooraf had uitgekozen. ‘We zoeken naar die details om het afscheid eigenzinnig te maken,’ zegt Jolanda. Wiesje knikt. ‘En om het echt een afscheid te maken voor het leven dat geleefd is.’

Regisseur van je eigen afscheid

Binnenkort gaan Jolanda en Wiesje inspiratiemomenten organiseren. Maak van de moeilijke weg een mooi wandelpad met een DOODGEWOON gesprek over dood en de toekomst, om tot nieuwe ideeën en inzichten te komen. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

In de aanloop naar een afscheid staat niet centraal ‘hoe het hoort’, maar hoe jullie het willen. Er zijn talloze mogelijkheden om een warm en liefdevol afscheid te organiseren waarbij soms ook keuzes passen die origineel, anders of een beetje onconventioneel zijn. Word regisseur van je eigen afscheid!

Het verhaal is gepubliceerd in het onlangs gelanceerde magazine ‘Leven en Kanker’. Bekijk het magazine online of bestel