+31 (0)6 13 86 37 74 info@gewoonbijzonderafscheid.nl

In ons mooie vak schuiven wij steeds weer aan een andere keukentafel aan.  Vaak is dat op het moment dat iemand is overleden. Dan gaan we de uitdaging aan om in korte tijd zicht te krijgen op de wensen van de overledene en familie, om in de korte tijd die ervoor staat een mooi en passend afscheid vorm te geven. Uiteraard denken we graag mee en komen met ideeën om het Gewoon Bijzonder te maken.

Steeds vaker schuiven Jolanda en ik aan voorafgaand aan een overlijden. Heel bijzonder om kennis te maken met de persoon die komt te overlijden. Soms met een zeer uitgesproken mening over het naderende afscheid, maar soms ook vooral faciliterend voor de achterblijvers. 
Zij krijgen de ruimte en tijd om met ons in gesprek te gaan over het afscheid.

Het mooie van dit traject is dat de familie en de degene die komt te overlijden samen in gesprek gaan en brainstormen over een passend afscheid. Door al in een eerder stadium in gesprek te gaan, is er minder druk in de week rondom het overlijden. Daarin moet in praktische zin toch al veel gebeuren, terwijl iedereen ook zijn weg moet vinden met het verdriet. 

We werden gebeld door een bekend nummer.  Een familie waarvoor wij vorig jaar het afscheid van hun moeder hebben verzorgd, belde.  Nu bleek hun vader ernstig ziek en hij wilde samen met zijn kinderen in gesprek met ons. 

De wijn stond op tafel en even leek het alsof we gisteren nog aan tafel zaten voor het afscheid van de vrouw des huizes. Net als toen moest ook dit afscheid helemaal passen bij hun vader.

Deze familie vindt het fijn om zoveel mogelijk de regie te hebben over het afscheid en wij lopen mee en adviseren, nemen over waar nodig, fine-tunen en houden de eindregie, zodat iedereen op eigen wijze afscheid kan nemen en niet met randzaken bezig hoeft te zijn. 

Samen bespraken we mogelijkheden, ideeën en wensen. De kinderen wilden zelf spreken tijdens de afscheidsplechtigheid. In overleg met hun vader werden er nog een paar sprekers gevraagd.  De muzieksmaak van de vader was uitgesproken en hij wist heel goed welke nummers hij mooi vond. De schitterende en kleurrijke bloemen die zijn dochter had geregeld bij het afscheid van haar moeder, moesten ook bij vader. Het waren twee kleurrijke energieke mensen bij elkaar. 

Na het overlijden was duidelijk dat hun vader tot de ceremonie thuis zou blijven. Op een strakke baarplank met een wade die vol met bloemen kwam te liggen. Een ritueel dat ze met familie en paar dierbare vrienden verzorgden; een mooi moment van rust en afscheid nemen. 

De familie nam in het crematorium in kleine kring afscheid van hun vader en reed hem er in zijn eigen auto naartoe. Ze dronken samen koffie om de baar in een zee van kleurrijke bloemen. De zoon nam kort het woord, waarna vader door zijn kinderen op een koetswagen werd gezet. Een mooie wandeling over de oude karakteristieke begraafplaats in Crooswijk naar het crematorium.  

Na het fysieke afscheid op het crematorium, was een warme herinneringsbijeenkomst georganiseerd in St. Joris Doele in Schiedam, In een warme, huiselijke omgeving werd iedereen verwelkomd met een glas jonge jenever (het lievelingsdrankje van meneer).

Vele familieleden, vrienden en collega’s kwamen het leven vieren. Uit alle mooie en warme toespraken van mensen uit alle fases van zijn leven kwam naar voren dat hij een bijzonder mooi mens was, die het leven goed heeft gevierd. 

Proost op het leven !